Kremówka kokosowa

00:02 Hrabina w kuchni 5 Comments


Witajcie w 2018 r. Korzystając z okazji życzę Wam samych pogodnych dni, spełnienia w życiu prywatnym oraz sukcesów w zawodowym. Wszystkiego najlepszego! 
Tym razem mam dla Was przepis na niezawodne ciasto, które zawsze się udaje, a najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
125 g masła

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
½ laski wanilii
cukier wg uznania

Masa kokosowa:
125 g masła
200 g wiórek kokosowych
½ szklanki cukru
2 jaja


 Ciasto:
Z podanych składników na stolnicy wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Kolejno rozwałkować i włożyć do formy (40X24) wyścielonej papierem do pieczenia. 
Masa:

Budynie wymieszać w szklance zimnego mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować, dodać ziarenka wanilii i dosłodzić (wg przepisu na opakowaniu). Całość połączyć i zagotować. Ciepły krem budyniowy wylać na ciasto, wyrównać. 
Masło roztopić, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie połączyć z żółtkami i kokosem, na końcu wlać masło. Masę kokosową wyłożyć na budyń, wyrównać wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.150°C i piec przez ok. 50 minut.



















5 komentarzy:

  1. Ciasto krówka znam i chętnie je robię. Ale nigdy w wersji kokosowej! Dzięki za podpowiedź i smaczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym sobie teraz zjadła kawałek :-)pycha :-)

    OdpowiedzUsuń