Makowiec drożdżowy z żurawiną

00:17 Hrabina w kuchni 2 Comments


Drożdżowy makowiec to jeden z kilku wypieków bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Tym razem mam dla Was prostą do wykonania struclę makową. A jeśli wolicie bardziej wyszukane kształty zapraszam do starszego wpisu na  gwiazdę drożdżową  oraz wieniec drożdżowy. Makowiec z tego przepisu jest miękki i puszysty a przede wszystkim długo zachowuje swoją świeżość. Chociaż nie nastawiajcie się, że długo pozostanie na Waszym stole, bo jestem przekonana, że szybko go zjecie. Pamiętajcie, że mak to także symbol szczęścia i płodności, a w tym wypadku szczęście przydałoby się, bo biorę udział w konkursie #beko. A co za tym idzie dobry piekarnik, to już połowa sukcesu😊. I mam nadzieję, że zdjęcie jest na tyle atrakcyjne, że to #ciastojakzobrazka



Składniki:
Ciasto:

2 szklanki mąki

1/3 szklanki mleka
10 dag masła
1 jajko
2 łyżki cukru
2 dag świeżych drożdży



Dodatkowo:

50 dag gotowej masy makowej z bakaliami
10 dag suszonej żurawiny
1/2 tabliczki białej czekolady



  • Mleko podgrzać. Masło roztopić, wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać roztrzepane jajko, resztę cukru, masło i aktywne drożdże.
    Zagnieść i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
  •  Ciasto cienko rozwałkować w formie prostokąta, posmarować masą makową i posypać żurawiną. 
  • Zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Ostudzić, wierzch polać roztopioną białą czekoladą.















Nie zapomnijcie również o prostym tipie, z którego sama często korzystam.



Ciasto jak z obrazka

2 komentarze:

  1. Dawno makowca już nie piekłam :) chyba pora się skusić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń