Ciasto amerykańskie

00:01 Hrabina w kuchni 2 Comments


Ciasto amerykańskie, zwane również wiewiórką lub salcesonem. Przepis jest prosty, żeby nie powiedzieć banalny, a ciasto zawsze się udaje i wcale nie trzeba posiadać zdolności kulinarnych. Wystarczy, że wymieszacie wszystkie składniki dodacie jabłka oraz ulubione bakalie i ciasto gotowe. Zatem do dzieła! I udanego weekendu kochani 😁



Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 -3 duże jabłka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki orzechów laskowych
kilka suszonych daktyli


Jajka ubić z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą pianę. Porcjami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, wsypać cynamon. Dokładnie wymieszać. Na końcu wlać olej i połączyć wszystkie składniki.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bakalie pokroić dodać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.













2 komentarze: