Babka z borówkami

00:07 Hrabina w kuchni 3 Comments


Jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy to zapraszam do zrobienia prostego ciasta z borówkami. Tylko pamiętajcie dobrze osuszyć borówki, bo ja tak na szybko oprószyłam w mące jeszcze lekko wilgotne i część z nich opadła na dno. Smaku to nie zmieniło, ale zepsuło mi efekt.




Składniki:


1 szklanka mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag borówki amerykańskiej
po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej do oprószenia borówek


Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Masło roztopić, ostudzić. Kolejno dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Wlać wystudzone masło, połączyć składniki. Umytą i osuszone borówki obtoczyć w mące pszennej i ziemniaczanej. Wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać do formy (keksówki) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, posypać cukrem pudrem.












3 komentarze:

  1. Idealnie puszysta widzę <3 Zdjęcia , przepiękne. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tam tonic, że borówki opadły najważniejsze że ciacho pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na bardzo lekkie, mniam!

    OdpowiedzUsuń