Szarlotka z kokosem

08:51 Hrabina w kuchni 5 Comments


Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne ciasto, to właśnie przychodzę gotowcem. Bardzo łatwy i szybki przepis a ciasto zawsze wychodzi. Gdyby w pracy nie poprosili mnie, żebym upiekła coś słodkiego, pewnie na blogu w tej chwili nie byłoby tego przepisu, a  w wolnym czasie (którego zresztą ciągle mi brakuje) dodałabym coś innego...ale skoro już upiekłam.🍎



Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej

5 żółtek
1/2 szklanki cukru
6 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5- 2 kg jabłek
2 łyżki miodu naturalnego
ok. 1 łyżki cynamonu
sok z cytryny
Beza kokosowa:
5 białek
1 szklanka cukru
15 dag wiórek kokosowych
szczypta soli




 Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, aby nie sczerniały skropić sokiem z cytryny, dodać miód i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną, kolejno porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiec przez 15-20 min. Białka ubić ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Kolejno porcjami dodawać wiórki kokosowe, delikatnie mieszając. Pianą rozsmarować zapieczone ciasto i wstawić jeszcze na 30 min. do pieczenia.





















5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowicie apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja hrabino- to ja w takim razie codziennie będę cię prosić abyś coś upiekła do pracy i wszyscy będą zachwyceni i my w pracy i twoi fani blogu������

    OdpowiedzUsuń