Naleśniki z warzywami

22:34 Hrabina w kuchni 2 Comments


Jeśli tylko lubicie naleśniki to jest potrawa właśnie dla Was. Prosta a zarazem pożywna i smaczna, w wersji wytrawnej. Często przygotowuję różne farsze do naleśników, bo jak wiadomo nowy farsz równa się inny smak.



Składniki:


Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1-2 jajka
ok. 2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju

Farsz:
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
biała część z pora
½ selera (korzeń)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ pęczka kopru
sól i pieprz do smaku
ser żółty
olej do smażenia




Z mąki, mleka, wody, jajka, oleju i szczypty soli przygotować ciasto na naleśniki. Wysmażyć placki.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno pokroić. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Paprykę pokroić w cienkie słupki, pora w półkrążki, a seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli i dusić jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony koper. 
Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć w kopertę, posypać startym serem. Aby ser się roztopił naleśniki zapiec w piekarniku lub chwilę podsmażyć na patelni.










2 komentarze:

  1. naleśniki to ja z każdym nadzieniem uwielbiam :) a te Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń