Ciasto z budyniem i dżemem

17:42 Hrabina w kuchni 3 Comments


Ciasto to robiłam już jakiś czas temu,  przeglądając zdjęcia nieopublikowanych potraw właśnie natrafiła na nie. Ot taka prosta krajanka. Zimną wodę w cieście możecie zastąpić śmietaną, a wierzch
posypać dowolnymi bakaliami.

Składniki:

30 dag mąki tortowej
25 dag masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
ok. ⅓ szklanki zimnej wody
3 łyżki dżemu truskawkowego
1 budyń śmietankowy
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
garść żurawiny
ok. ½ tabliczki czekolady

 Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, szczyptę soli i ok. ⅓ szklanki zimnej wody. Wysiekać i wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć na ok 1 godzinę do lodówki. Ciasto można podzielić na dwie części i upiec osobno w kwadratowej formie lub wyłożyć do dużej prostokątnej formy i dopiero po upieczeniu przekroić na dwa oddzielne kawałki. Po wyłożeniu na blachę ciasto nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez ok. 20 minut. Ostudzić.
Budyń ugotować w szklance mleka, ostudzić.
Wierzch jednego placka posmarować dżemem, kolejno wyłożyć budyń i przykryć drugim plackiem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta. Posypać bakaliami.















3 komentarze:

  1. Wow, świetne ciasto! Wygląda naprawdę powalająco, muszę je koniecznie spróbować nie długo.

    OdpowiedzUsuń