Kobiece pępki

09:25 Hrabina w kuchni 9 Comments


Kobiece pępki - narodowy przysmak Turcji. Innymi słowy deser z ciasta parzonego zanurzony w słodkim syropie. Jeśli tylko macie ochotę wypróbować trochę tych karnawałowych słodkości nie czekajcie, zróbcie je już dziś 😋🍩
Pamiętajcie, że podczas formowania kulek należy naoliwić palce, ciasto nie będzie przyklejać się do rąk.  Smacznych karnawałowych wypieków 👍



Składniki:

Ciasto parzone:
50 g masła
1 szklanka wody
150 g mąki
szczypta soli
2 jajka
olej do głębokiego smażenia

Syrop:
1 szklanka wody
150 g cukru
sok z ½ cytryny

garść pistacji



W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, kolejno dodać mąkę i energicznie połączyć, tak aby powstało gładkie ciasto, które w całości odejdzie od garnka. Ciasto wystudzić. Połączyć z jajkami na jednolitą lśniącą masę.
Naoliwionymi palcami formować kulki (20 sztuk),a w środku kciukiem zrobić dziurkę (tak jak kluski śląskie). Rozgrzać olej. Kuleczki smażyć partiami w głębokim oleju z obu stron przez ok. 15 minut (tak aby ciasto nie było surowe w środku).

Następnie wyciągnąć z oleju i włożyć do gorącego syropu. Syrop przygotować przez rozpuszczenie cukru z sokiem z cytryny w wodzie i gotowanie do momentu aż połowa płynu odparuje i powstanie syrop. W zagłębienie kuleczek (pępek) włożyć posiekane pistacje. Podawać na ciepło lub zimno.


 




Źródło: Kulinarne podróże. Kuchnia Turecka


9 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie geneza tej nazwy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich pępków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha :) swietna nazwa :P mysle, ze Mężowi by się spodował ten przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie :-) nigdy nie jadłam jeszcze :-)

    OdpowiedzUsuń