Buraczane miseczki

08:12 Hrabina w kuchni 5 Comments


Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości  niebanalną przekąską ta propozycja jest właśnie dla Was. 
Gotowane buraki nadziane sałatką z dodatkiem śledzia, sprawdzą się na każdej imprezie.
Korzystając z okazji życzę Wam dużo pomyślności i spełnienia wszystkich marzeń w Nowym Roku  2017 😊


Składniki:

6 małych buraków ćwikłowych

2 marchewki
1 mała czerwona cebula
1/2 puszki groszku konserwowego
3 filety śledziowe z oleju
3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
ogórek kiszony i jajka (opcjonalnie)



Buraki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Buraki ostudzić i obrać. Przekroić na pół i wykroić środek, tak aby powstała miseczka.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Śledzie i czerwoną cebulę pokroić w kostkę, groszek odcedzić z zalewy, dodać do marchewki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Gotowy farsz nakładać do miseczek, posypać szczypiorkiem.









5 komentarzy:

  1. rewelacyjny pomysł z tymi miseczkami z buraka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście ciekawy pomysl, lubię takie przekąski

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podane... :) Szkoda, że dopiero teraz na nie wpadłam:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń