Ciasteczka Makowe gwiazdki

19:26 Hrabina w kuchni 2 Comments


Witajcie! Wracam po długiej nieobecności i od razu uspokajam wszystkich, którzy do mnie pisali jak i zarówno tych, którzy zastanawiali się gdzie mnie wcięło. Przyznam szczerze, że w domu to prawie tylko śpię. Już nie wspominając o robieniu zdjęć potraw bez dziennego światła. 
Dziś mam dla Was kruche maślane ciasteczka przełożone masą makową. Zróbcie je razem z dziećmi a zabawa będzie gwarantowana. 


Składniki:


15 dag mąki tortowej 405 + naddatek do posypania stolnicy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
11 dag masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 15 dag gotowej masy makowej z bakaliami


Na stolnicy wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, zimne masło, szczyptę soli i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Za pomocą wykrojnika wyciąć duże gwiazdki. Podzielić na pół, połowę ciastek pozostawić pełne a w drugiej mniejszym wykrojnikiem w środku wyciąć gwiazdki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać pełne gwiazdki, na ich środek nakładać po łyżeczce masy makowej i przykryć ciastem z dziurką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.











2 komentarze:

  1. Ależ one śliczne!
    Ja też w domu tylko śpię, więc dokładnie rozumiem, co czujesz...

    OdpowiedzUsuń
  2. absolutnie urocze te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń