Barszcz czerwony czysty

07:27 Hrabina w kuchni 3 Comments


Barszcz czerwony to pozycja, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole, oczywiście obowiązkowo z uszkami.
Jeśli jednak, tak jak ja, nie macie czasu na zrobienie zakwasu, to ta wersja sprawdzi się idealnie. Aby uzyskać czerwony głęboki kolor należy warzywa zalać zimną wodą, w takiej ilości aby jedynie je przykryła. Zbyt duża ilość wody sprawi, że zupa straci na smaku i nie uzyskamy należytego koloru. Drugim ważnym elementem wpływającym na smak i barwę jest dodatek octu lub soku z cytryny. Ostatnia zasada, której trzymam się podczas przygotowania barszczu czerwonego to gotowanie na wolnym ogniu, tak aby nie zagotować całości. Pamiętajcie, że więcej warzyw to również gwarancja lepszego smaku i wyrazistego koloru. Smacznego 😊


Składniki:

1 kg buraków czerwonych

1 marchewka
1 cebula
kawałek selera
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu
ok. 2 łyżki soku z cytryny
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
ok. 1 łyżeczki soli 
pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku


Buraki obierać, pokroić na kawałki, dodać obraną marchew, seler, cebulę i czosnek. Warzywa zaleć zimną wodą, tak aby je tylko przykryła, dodać liść i ziele angielskie, wlać ocet, posolić. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Nie zagotować barszczu. Doprawić do smaku, jeśli mało kwaskowaty dodać trochę więcej soku z cytryny a pod koniec gotowania wsypać majeranek. Przecedzić.













3 komentarze:

  1. Oprócz pierogów i ciast, to jedyne co mogę zjeść w Wigilię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. barszczyk byc musi :) ten wigilijny smakuje wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobry barszcz to sztuka...z tym gotowaniem na wolnym ogniu to bardzo istotna uwaga

    OdpowiedzUsuń