Drożdżowe pierogi z jarmużem i fetą

20:06 Hrabina w kuchni 9 Comments


W dzieciństwie uwielbiałam pieczone pierogi drożdżowe, zarówno te na słodko, jak i te z kiszoną kapustą. Teraz oczywiście wychodzę poza ramy dawnych smaków, nie bojąc się eksperymentować z nowymi składnikami. Zdrowe to podstawa, ale dodatkowo ładnie podane danie sprawi, że nawet największy niejadek zaaferowany wyglądem, skusi się choćby je spróbować. Ale kiedy już spróbuje...
Niestety żyjemy w bardzo zabieganych czasach, co rzutuje też na to, że często w wielu rodzinach  zjada się posiłki o różnych porach, co gorsza osobno.  Najważniejsze, żeby umieć znaleźć czas na jedzenie we wspólnym gronie, umieć celebrować każdą wspólną chwilę.
Nie zapomnijcie je również podać na imprezie w gronie znajomych czy zabrać do pracy lub szkoły.
Na zdrowie z #Ambitoin.




Składniki:

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej typ 500
10 dag masła
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko


Nadzienie:
3-4 dorodne łodygi jarmużu
25 dag sera feta
1 główka czosnku (mała)
½ słoiczka pomidorów suszonych z zalewy
2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
sól i pieprz do smaku
1 jajko (do posmarowania ciasta)
2 łyżki czarnuszki



Rozczyn: Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć cukrem, zalać połową ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztopić, ostudzić. Do przesianej mąki wlać aktywne drożdże, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajko, sól i na końcu masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Farsz: Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć łodygę i drobno pokroić. Czosnek i pomidory suszone drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i pomidory, kolejno dodać jarmuż i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Połączyć z rozkruszoną fetą.
Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na środek nakładać po łyżeczce farszu dokładnie sklejając brzegi.
Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby jeszcze podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.
















Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE czeka na Was rabat 10% w sklepie Dajar
(rabat obowiązuje do 31.12.2016 r.)



Ambition z dbałością

9 komentarzy:

  1. Pierogi to mój ulubiony przysmak. W każdej postaci, czy to te wigilijne z kapustą i grzybami czy te leniwe z serem. Szkoda tylko, że są trochę czasochłonne, przynajmniej dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi to ja zawsze bardzo chętnie a z jarmużem mogą być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. DRozdzowych pierogow jeszcze nigdy nie jadlam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pierożki! Po prostu majstersztyk, w dodatku pewnie niesamowicie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny farsz :) w sam raz takie na jeden kęs :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam pieczonych pierożków drożdżowych, ale Twoje wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiałam w dzieciństwie i również dzisiaj :) mniami

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czarnuszkę, dodaje potrawom charakteru. Nadzienie pyszne!

    OdpowiedzUsuń