Drożdżówki z jabłkami

10:05 Hrabina w kuchni 18 Comments


Dziś zapraszam na proste, klastyczne drożdżówki z jabłkami.


Składniki (na ok. 18 sztuk):

Ciasto: 

3 szklanki mąki
65 g masła
0,5 szklanki mleka
2 jajka
25 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli



Nadzienie:
5-6 jabłek (dużych)
ok. 3 łyżki cukru
cynamon (opcjonalnie)



1 jajko 


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko i dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej maki wlać rozczyn, wlać roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, resztę cukru i sól. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać cukier i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie a woda odparuje. Nie rozgotować. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na ok.1-1,5 cm i wycinać koła a w środku zrobić wgłębienie.
Napełnić jabłkami, można posypać cynamonem. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.













18 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżówki jak one pysznie wyglądają, dawno już takich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżówki to ja zawsze chętnie, a Twoje wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie wyglądają. Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ one apetycznie wyglądają, chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ cudne widoki... zaśliniłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłuszka na tych drożdżówkach wyglądają rewelacyjnie, nic tylko wcinać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędne. I jak tu się na nie nie skusić jak sam wygląd tak skutecznie zachęca. Co do smaku to nie mam wątpliwości, że jest idealny. Jedyna obawa, że pochłonęłabym ich zbyt dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z cukierni tylko zdrowsze bo domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Drożdżowe wypieki nie mają sobie równych:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajnie wyglądają te drożdżówki, bardzo zachęcają do zjedzenia. Ja lubię takie z nadzieniem, nie suche. A te to taki smak jesieni, jabłka z cynamonem, który dodatkowo rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne bułeczki :) w sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Bosko wyglądają i ten jesienny klimat zdjęć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Drożdżówki prezentują się obłędnie. Zjadłabym wszystkie od razu bez żadnego skrępowania o kalorie. Koniecznie muszę je upiec. :)

    OdpowiedzUsuń