Murzynek (najlepszy)

22:00 Hrabina w kuchni 49 Comments


Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać murzynka, bo to jedno ze smaczniejszych ciast, a przy tym łatwe i szybkie. W tytule zaznaczyłam najlepszy, bo najczęściej piekę go z tego właśnie przepisu, jest delikatny i wilgotny, czyli dla mnie najlepszy. Chociaż ciasto znika w jeden dzień, to i tak polecam.






Składniki:
  • Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jaja
  • ok. 190 g masła
  • 180-200 g śmietany 18 %
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wiórek kokosowych


Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą, śmietanę oraz kakao. Miksować do dokładnego połączenia składników. Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok.40-45 minut. Ciasto wystudzić. 
Polewa: W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać masło, cukier i śmietanę, za pomocą rózgi wymieszać składniki. Polewę wylać na wierzch ciasta, posypać np. wiórkami kokosowymi.






49 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :-) jest po prostu idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łaaa... prawdziwa pokusa dla każdego czekoladoholika! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodaje do listy ciast do upieczenia ! :D Wyląduje na moim stole prawdopodobnie w ten weekend. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego, mam nadzieję że będzie smakował :)

      Usuń
  4. murzynek, lek na wszystkie smutki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham murzynki nad życie i pozostaje im wierna już od wielu, wielu lat!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dłuższego czasu szukam fajnego przepisu na murzynka! Ten wygląda imponująco! Mniam. A jakiej długości forma, bo widzę, że podłużna ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam czarnej keksówki o wymiarach 39x11 cm. Mam nadzieję że przepis sprosta wymaganiom :) Smacznego!

      Usuń
  7. Wyszedł znakomicie z ego co widzę;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam nadzieje że bedzie tak smakował jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam murzynki! Takie łatwe a tak smaczne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj piekłam murzynka. Uwielbiam! Dodaję do środka skórkę z pomarańczy i sok z połowy pomarańczy. Wychodzi bardziej puszysty i aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam polewe i coś nie wyszło. Po dodaniu śmietany masa steżala tzn zrobiła się w formie ciasta a nie była płynna jak przed dodaniem śmietany :-( co poszło nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro :( Śmietana nie powinna stężeć jeśli była dodana do czekolady w kąpieli wodnej. Ja zawsze dodaję po trochę śmietany, mieszam do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ( w zależności czy potrzebuję bardziej lub mniej płynną) i gorącą wylewam na ciasto, bo potem tężeje.

      Usuń
  12. Ale ciasto wyszło super:-) a śmietana zwykła 18% czy inna? To może za szybko dałam tej śmietany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 18%. Wg zasad, jeśli roztapiamy czekoladę (połamaną na kostki) z masłem i śmietaną to powinno się je razem dawać. Najważniejsze, aby naczynie w którym roztapiane będą składniki nie dotykało wody, tylko aby czekolada roztapiała się pod wpływem pary wodnej. Może czekolada dlatego się zważyła? Czekolada najlepiej żeby była dobrej jakości, bo różnie z ich składem bywa. Mam nadzieję, że tym razem się uda :) Cieszę się, że ciasto wyszło super :)

      Usuń
  13. pycha :) ! moja babcia robila podobny !

    OdpowiedzUsuń
  14. Murzynek wygląda bardzo, bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Od jakiegoś czasu wychodzi mi zakalec:( Napisz proszę co po kolei dawkować oraz jaką końcówką miksera miksujesz- tą sprężynkową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam robot planetarny, a w nim trzy końcówki: hak, trzepaczkę i taką płaską końcówkę do miksowania, której użyłam. Najpierw należy dobrze utrzeć masło z cukrem (można zastąpić kryształ- pudrem) i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, tak aby ładnie połączyły się z tłuszczem. Potem dodaję przesianą mąkę (wymieszaną z proszkiem i sodą) -po trochę, kakao i śmietanę. Często dodaję składniki naprzemiennie: np.wsypuję połowę mąki, dodaję kakao, śmietanę i znów drugą część mąki. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)

      Usuń
  16. Dziękuję :) Sprawdzimy :)Ja mam takie - https://www.google.pl/search?q=mikser+ko%C5%84c%C3%B3wki&biw=1920&bih=898&tbm=isch&imgil=6kjeUDx4twW-ZM%253A%253BOudaavvG_UZnDM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.kuchniadoroty.pl%25252F2013%25252F02%25252Fmieszadla-miksera.html&source=iu&pf=m&fir=6kjeUDx4twW-ZM%253A%252COudaavvG_UZnDM%252C_&usg=__QCdQNPg6Jt0lLGnAPf_SQloj17I%3D&ved=0ahUKEwj0n82m6cnJAhXE3CwKHa0DC88QyjcILg&ei=RYVlVrTpLMS5swGth6z4DA#imgrc=2a39lrc_suMg5M%3A&usg=__QCdQNPg6Jt0lLGnAPf_SQloj17I%3D.
    Którym zmiksować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku miksera ręcznego proszę zastosować końcówki mieszające do wyrabiana ciast, a masło można utrzeć tradycyjnie pałką :)

      Usuń
  17. Wprost idealny :)
    Ten, który piekła moja babcia wyglądał tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam pytanie,jaką śmietanę do ciasta i do polewy,słodka czy kwaśną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję jaką mam, często kwaśną homogenizowaną 18%. Ewentualnie do polewy jeśli konsystencja jest mało płynna dolewam jeszcze trochę mleka.

      Usuń
  19. murzynek bajeczka ;) włąśnie dziś wykorzystałam ten przepis pychotka!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dobry!Wilgotny i bardzo długo pozostaje świeżutki.

    OdpowiedzUsuń
  21. Murzynek bardzo dobry. Miękki, wilgotny i bardzo długo taki pozostaje.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo się cieszę, że smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie sie piecze��

    OdpowiedzUsuń
  24. No ja to na pewno wpadnę do Hrabini na audiencję osobiście i mam nadzięję, że akurat przypadkiem załapię się na to cudo!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Na razie jeszcze wejściówki bezpłatne :) Niedziela?

      Usuń
  25. A o ile zwiekszyć skladniki aby byl wilgotny a upieczony w prodiżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma obecnie prodiżu i nie znam wielkości (pojemności) Twojego prodiżu, ale jeśli ma okrągłą formę, to składniki zwiększyłabym podwójnie, czyli mąki dałabym 2 i 1/2 szklanki, 2 szklanki cukru...itd. A jeśli jest podłużny, to myślę, że maksymalnie należy zwiększyć składniki o połowę. Oczywiście należy uwzględnić jeszcze dłuższy czas pieczenia. Obym pomogła :)

      Usuń
  26. czy wam też się waży masło po dodaniu jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodajesz do masła stopniowo po jednym jajku nie ma takiej możliwości, aby zważyło się. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

      Usuń
  27. Dziś upiekłam.Migiem go nie było na talerzu..Smak mego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, w takim razie musiał smakować :) Pozdrawiam! :D

      Usuń
  28. Piekłam wczoraj i piekę dziś :D Zwykłym mikserem, wszystko pięknie się łączy i efekt- REWELACJA! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mi niestety wyszedł zakalec...ale myslę ze to kwestia piekarnika,sporo ciast mi w nim nie wychodzi a szkoda bo wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, też tak miałam ze starym piekarnikiem. Może warto spróbować jeszcze raz :)
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  30. witam :) czy mogę użyć mąki pszennej 650?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie sprawdzi się w tym wypieku :)

      Usuń
  31. A jaka ilość składników na taką dużą standardową blachę prostokątną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wystarczy podwoić porcję. Pozdrawiam :)

      Usuń