Kotlety ryżowe z papryką i serem

17:16 Hrabina w kuchni 1 Comments


Brak pomysłu na obiad? Czasem też tak mam. Powody bywają różne, zresztą wiecie...ale lenistwa nic nie usprawiedliwia, a  pustą lodówkę już można :) Najczęściej wtedy robię obiad z resztek i tego co znajdę w szafkach, więc czyszczę lodówkę do światła :) Zapraszam więc na proste kotlety ryżowe z papryką i serem o nieco orientalnym smaku, za sprawą curry.



Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • ok. 2 szklanek wody
  • 10 dag żółtego sera(cheddara)
  • 1 jajko
  • 1 cebula (mała)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • curry

Ryż ugotować w posolonej wodzie. Najlepiej jak będzie lekko rozgotowany, klejący. Cebulę i papryką pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Gotowy ryż przełożyć do miski, dodać cebulkę i paprykę, kolejno wbić jajko, dodać starty ser oraz mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.






1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie kotleciki, dla mnie wygrywają zdecydowanie nawet z wersją mięsną :-)

    OdpowiedzUsuń